Zaščita pred Corona virusom

 


Bistvena prehrana za zaščito pred Corona virusom


Analiza: Dr. Joseph Mercola


Kar zadeva preventivo, ima prehrana ključno vlogo in več hranil je znanih po svojih lastnostih, ki spodbujajo imunost in sposobnosti za zaščito pred virusnimi okužbami.


N-acetilcistein (NAC) - spodbuja proizvodnjo glutationa, redči sluz, zmanjšuje možnosti za okužbo z gripo in zmanjšuje tveganje za razvoj hudih bronhitisa

Izvleček bezga - Znano je, da skrajša trajanje gripe za dva do štiri dni in zmanjša resnost gripe. Glede na to, da je bezeg zelo bogat vir antocianinov obstaja razlog za sum, da bi njegov vpliv na viruse lahko vsaj deloma posredovala ferulna kislina, pomemben presnovek, ki se po zaužitju antocianina pojavi v plazmi.

Spirulina - Zmanjša resnost okužbe z gripo in zmanjša smrtnost zaradi gripe v študijah na živalih. V preskusu na ljudeh je spirulina znatno zmanjšala virusno obremenitev pri bolnikih z okužbo s HIV Beta-glukan - v študijah na živalih zmanjša resnost okužbe z gripo in zmanjša smrtnost zaradi gripe Glukozamin - povečuje mitohondrijski protivirusno-signalni protein (MAVS), zmanjšuje resnosti okužbe z gripo in zmanjšuje smrtnost zaradi gripe v študijah na živalih.

Selen - "Ker je selen bistveni dejavnik za nekatere peroksidaze in je pomanjkanje selena endemično v nekaterih regijah Kitajske in drugih delov sveta bi bilo v tem okviru morda primerno tudi zagotavljanje ustrezne prehrane s selenom, ugotavljata McCarty in DiNicolantonio. Pomanjkanje selena povečuje tudi hitrost mutacije virusov, kar spodbuja razvoj sevov, ki so bolj patogeni in se lahko izognejo imunskemu nadzoru.

Cink - podpira "učinkovito delovanje in širjenje različnih imunskih celic" - kar zmanjšuje umrljivost pri starejših za 27%.

Lipoična kislina - pomaga povečati odziv interferona tipa 1. Kot je razloženo v prispevku iz leta 2014 "Interferoni tipa I (IFN) aktivirajo znotrajcelične protimikrobne programe in vplivajo na razvoj prirojenih in prilagodljivih imunskih odzivov ... (IFN) so polipeptidi, ki jih okužene celice izločajo in imajo tri glavne funkcije. Najprej v okuženih in sosednjih celicah inducirajo notranja protimikrobna stanja, ki omejujejo širjenje nalezljivih povzročiteljev, zlasti virusnih patogenov. Drugič, uravnoteženi modulirajo prirojene imunske odzive, ki spodbujajo predstavitev antigena in naravne funkcije celic ubijalk, hkrati pa omejujejo vnetne poti in proizvodnjo citokinov. Tretjič, aktivirajo prilagodljivi imunski sistem in tako spodbujajo razvoj visoko afinitetnih antigenov specifičnih T in B celičnih odzivov in imunološkega spomina. IFN tipa I so zaščitne pri akutnih virusnih okužbah, lahko pa imajo bodisi zaščitno bodisi škodljivo vlogo pri bakterijskih okužbah in avtoimunskih boleznih. 

Sulforafan - pomaga povečati odziv interferona tipa 1 Študija iz leta 2005 v The Journal of Infectious Diseases je tudi pokazala, da resveratrol lahko zavira razmnoževanje virusa gripe A, kar bistveno izboljša preživetje miši, okuženih z gripo. Po mnenju avtorjev resveratrol "deluje tako, da zavira celično in ne virusno funkcijo", kar kaže na to, da bi lahko bil "še posebej dragoceno zdravilo proti gripi".


Pomen optimizacije vitamina D


Izkazalo se je tudi, da sončno ultravijolično B-sevanje in dodaten vitamin D zmanjšujeta stopnjo smrtnosti zaradi pandemije, kar je smiselno, če upoštevamo, kako pomemben je vitamin D za nadzor okužb in zmanjšanje tveganja za gripo in prehlad. Kot je podrobno opisano v članku "Vitamin D preprečuje okužbe", raziskave kažejo, da dodatek vitamina D,  z velikimi odmerki zmanjšuje tveganje za bolezni dihal in pljučne okužbe pri starejših za 40%. Kot je zapisal avtor te študije, "vitamin D lahko izboljša sposobnost imunskega sistema za boj proti okužbam, ker krepi prvo obrambno linijo imunskega sistema." Raziskave, objavljene leta 2009, kažejo, da je na stopnjo smrtnosti med pandemijo gripe 1918-1919 vplivala sezona, saj je pozimi umrlo več ljudi kot poleti. Po mnenju avtorjev "Smrti med pandemijo gripe 1918–1919 so bile povezane tako z virusom gripe kot s sekundarnimi bakterijskimi okužbami pljuč. Stopnje smrtnosti primerov in odstotek primerov gripe, zapletenih s pljučnico, so bili na voljo iz podatkov raziskav za dvanajst lokacij v ZDA v pandemiji 1918–1919 . Ta študija analizira stopnje smrtnosti primerov in primere, zapletene s pljučnico, glede na ocenjene poletne in zimske doze sončnega ultravijoličnega B (UVB), saj kazalniki populacije pomenijo vitamin D. Ugotovljene so bile pomembne korelacije povezav julijskega odmerka UVB s stopnjami smrtnih primerov in stopnjami pljučnice kot zapleta gripe. Podobni rezultati so bili najdeni za zimsko UVB. Vitamin D poveča regulacijo proizvodnje človeškega katelicidina LL-37, ki deluje tako protimikrobno kot antiendotoksinsko. Vitamin D prav tako zmanjšuje proizvodnjo vnetnih citokinov, kar bi lahko razložilo tudi nekatere prednosti vitamina D, saj okužba s H1N1 povzroča nevihto s citokini. " Splošno vodilo je, da dvakrat letno, pozimi in poleti, preizkusite raven vitamina D, da se prepričate, da ste zdravi v razponu od 60 ng / ml do 80 ng / ml skozi celo leto. (Prepričljivo število raziskav kaže, da je 40 ng / ml mejna vrednost za zadostnost.)


Pre-, pro- in sporebiotiki so lahko koristni proti zdravilu Prevotella


Nenazadnje, če bi se vključitev bakterij Prevotella v COVID-19 izkazala za natančno, bi lahko bili prebiotiki, probiotiki in sporebiotiki zelo koristni. Številne študije so pokazale, da lahko probiotiki seva Bifidobacterium bifidum pomagajo zmanjšati prevotello, medtem ko sevi Lactobacillus navadno to povečajo. Sporebiotiki so lahko še posebej koristni. Kot je razloženo v članku "Kako vam lahko pomagajo probiotiki spore", v katerem je intervju z dr. Dietrichom Klinghardtom, probiotiki na osnovi trosov sestojijo iz celične stene spora bacila - zaščitne lupine okoli DNA in delovnega mehanizma te DNK - ne celotna živa bakterija. Dokazano je, da spore bacilov dramatično povečajo imunsko toleranco, kar pomeni, da pomagajo popraviti poškodbe črevesne pregrade. Ker niso "v živo", nanje antibiotiki tudi ne vplivajo. Bacil zelo učinkovito modulira citokine - protivnetni citokini so povišani, medtem ko vnetni citokini niso regulirani, s čimer se vzpostavi ravnovesje med obema. Raziskave so tudi pokazale, da sporebiotiki z elektromagnetnimi sporočili, ki jih pošiljajo, močno povečajo razmnoževanje acidofilusa, bifidusa in drugih mikrobov v črevesju. To je povsem edinstveno. Ko jemljete navaden probiotik, skrbijo predvsem zase. Spore bacilov pa dejansko povečajo številne druge koristne mikrobe. Spore bacilov ustvarjajo tudi 24 različnih snovi, ki imajo močne protimikrobne lastnosti. Vendar ne ubijajo brez razlikovanja kot antibiotiki. Posebej zavirajo patogene, ki dragoceno prispevajo k celoti. Ker COVID-19 še naprej terja svoj davek, bi bilo sprejetje ukrepov za krepitev vašega imunskega sistema pametna strategija, saj je močan imunski sistem vaša prva obramba pred vsemi vrstami okužb, tako virusnimi kot bakterijskimi, in hranilnimi snovmi, o katerih razpravljamo v tem vam lahko pomagajo pri tem prizadevanju.