FUNGI - DEJSTVA

 

Fascinantno!

 

 

1. Glive so v svojem kraljestvu, vendar so bližje kraljestvu živali, kot rastlinam

2. V celičnih stenah imajo kemikalije, ki so jim skupne z jastogi in raki

3. Najdena je bila gliva, ki lahko razgradi plastiko v zgolj nekaj tednih 

4. Obstajajo dokazi, ki kažejo, da so kvasovke - vrste gliv - uporabljali za proizvodnjo alkoholnih pijač že pred 9000 leti.

5. Vsaj 350 vrst uporabljamo kot hrano, vključno s tartufi, ki se lahko prodajo za več tisoč dolarjev na kos. Tudi sir s plemenito plesnijo je delo kraljestva Fungov.

6. Plastični avtomobilski deli, sintetične gume in lego kocke so narejene iz kisline, pridobljene iz gliv.

7. Za približno 216 vrst gliv velja, da so halucinogene

8. Glive se uporabljajo za pretvorbo rastlinskih odpadkov v bioetanol

9. Izdelki iz gliv se lahko uporabljajo kot nadomestki za polistirensko peno, usnje in gradbene materiale

10. Študije DNK kažejo, da je v enem vzorcu zemlje na tisoče različnih gliv, od katerih so mnoge nam še neznane - tako imenovani "temni taksoni"

3.8 MIO

Na svetu imamo cca. 3.8 mio vrst gliv

2000

Vsako leto odkrijemo več kot 2,000

novih gliv.

90%

Trenutno več kot 90% od ocenjenih 3,8 milijona gliv na svetu znanost še ne pozna.

Kvas: Kako so se mogočne majhne glive spremenile v svet


Brez alkohola je pošteno reči, da bi bila sodobna družba videti povsem drugače. Nekateri arheologi na primer verjamejo, da je pivo razlog, da so ljudje prešli iz lovcev v kmete. In vino je že stoletja sestavni del življenja po vsem svetu. A pivo bi bil le čaj z okusom ječmena in vino bi ostalo kot grozdni sok, če ne bi bila ena ključna sestavina: kvas. Po besedah znanstvenega muzeja Bradbury ti majhni organizmi sestavljajo del 120.000 identificiranih vrst gliv. Kljub temu pa so se milijoni let razvijali, da proizvajajo alkohol, lastnost, ki je za te mikrobe dokaj značilna. Ta evolucijski razvoj ni le omogočil preživetja kvasovk, temveč je za vedno oblikoval civilizacijo. Kaj je kvas natančno in kdaj so ga ljudje prvič opazili? Kvas so "enocelični glivični organizmi", ki zaužijejo sladkor in ga spremenijo v alkohol in ogljikov dioksid. Prvič jih je v 17. stoletju opazil Antonie van Leeuwenhoek, nizozemski znanstvenik, ki je skozi mikroskop opazoval pike kvasa, poroča dr. Patrick McGovern, znanstveni vodja projekta biomolekularne arheologije, dr. Patrick McGovern in izredni profesor antropologije v muzeju Univerze v Pennsylvaniji. Vendar Leeuwenhoek ni vedel, kaj je videl, da je živo. Toda dolgo preden je Leeuwenhoek opazil in dokumentiral te glive, so ljudje že tisoče let uživali koristi kvasa, ne da bi se tega zavedali. Težko si je predstavljati praznično mizo brez kruha, mesa, zelenjave, vina, piva ali plošče francoskih sirov za tiste z bolj avanturističnimi brbončicami. Uživanje teh dobrot z družino in prijatelji je del tistega, zaradi česar so prazniki tako zabavni.

Zgodovina


Gobe Amadou so  uporabljali za vse, od kurjenja ognja do ustvarjanja tkanine iz umetne mase in umetnega usnja. Goba Amadou je bila najdena celo s 5000 let starimi ostanki "Otzi Iceman."

Klimatske spremembe

 

Te čarobne mikorzijske gobe lahko celo pomagajo obrniti podnebne spremembe. Glomalin, stranski proizvod iz mikoriznih gliv, lahko zajame in shrani ogljik v tleh ter ga odstrani iz ozračja.

Govorica dreves

 

Glive omogočajo drevesom, da se med seboj pogovarjajo. "Wood Wide Web", kot ga je ustvaril dr. Simard, je mreža mikoriznih gliv, ki tvorijo simbiozno povezavo z drevesnimi koreninami. Obsežna mreža omogoča drevesom, da se med seboj opozarjajo na škodljivce, sušo in boleznimi.

Moderna medicina je odvisna od gliv

 

Zdravila, razvita iz gliv, se uporabljajo za zdravljenje vsega, od visokega holesterola do multiple skleroze. Nekatere glive se celo uporabljajo za zdravljenje raka.

 

Zaščitimo čebele


Opazili smo, da medonosne čebele uživajo micelij, nitaste filamente, ki jih najdemo na številnih gobah. Tako kot druge glive lahko tudi gobe proizvajajo kemikalije z naravnimi protimikrobnimi lastnostmi, vključno z antibakterijskimi in celo protivirusnimi spojinami. Začetne ugotovitve kažejo, da lahko pet vrst gliv, ki rastejo na lesu, zmanjša viruse čebel in poveča njihovo življenjsko dobo.

Gnojila


Fungi obogatijo zemljo in jo oskrbuje s hranili za zdravo rast rastlin. Gobov kompost prav tako poveča sposobnost zadrževanja vode v tleh, kar zmanjša potrebe po zalivanju. Kompost iz gob je primeren za večino vrtnih rastlin.

Zdravje in vitamin D


Ostrigarji in šitake imajo največ vlaknin (po 2 g na porcijo), pravi Lemond, surove gobe maitake in portobellos, izpostavljeni UV svetlobi, pa so med najvišjimi v vitaminu D. Tudi šampijoni in ostale gobe, ki se prodajajo vsebujejo vitamin D.

Koža in kozmetika


S protivnetnimi lastnostmi lahko gobe pomagajo izboljšati akne, rozacejo in ekcem. Prav tako so bogate z vitaminom D, selenom in antioksidanti, ki kožo ščitijo pred gubami in razbarvanjem, ki jih povzroča okoljska škoda


Embalaža


 Za razliko od stiropora je embalaža iz gliv sestavljen iz 100-odstotno biorazgradljivega in obnovljivega materiala, ki ga je mogoče reciklirati neposredno v naravi. Ta embalaža zato zelo prispeva k ohranjanju zdravega okolja.

Usnje iz miceljev

 

Ko micelij  gojimo na žagovini ali kmetijskih odpadkih, tvorijo debelo preprogo, ki jo nato lahko obdelamo, da spominja na usnje. ... Od ene same spore do končnega izdelka "glive usnje" (ali "usnje micelij") traja nekaj tednov v primerjavi z leti, potrebnimi za vzrejo krave.

Tekstil

 

Razvit je bil nov organski tekstil, ki ga gojimo iz spor gob in vlaken. Snov se imenuje MYX, iz micelija: podzemni del gobe.  MYX lahko vzgojimo  v 3-4 tednih z uporabo ostrig, pogoste užitne glive. ...

Čarobne gobe


Nekatere vsebujejo psihoaktivne sestavine psilocibin, nekateri pa ibotensko kislino in muscimol. Čarobne gobe imajo dolgo zgodovino, ki je povezana z duhovnimi izkušnjami in samoodkrivanjem. Mnogi verjamejo, da so čarobne gobe svete in da ljudem omogočajo doseči višja duhovna stanja. Uporabljajo se tudi  za terapije v mnogih delih sveta.


KRALJESTVO GLIV


So povsod okoli nas...

So povsod okrog nas, v zemlji, telesu in zraku, vendar so pogosto premajhne, da bi jih lahko videli s prostim očesom. Zagotavljajo zdravila in hrano, uničujejo pa tudi rastlinske in živalske bolezni. Po prvi veliki oceni stanja gliv na svetu je glivično kraljestvo ključnega pomena za življenje na Zemlji. Kljub temu pa več kot 90% od ocenjenih 3,8 milijona gliv na svetu trenutno znanost ne pozna. "To je tako zanimiv sklop organizmov in o njih resnično vemo tako malo," pravi prof. Kathy Willis, direktorica znanosti v Kraljevskem botaničnem vrtu Kew, ki je vodila poročilo. "So res čudni organizmi z najbolj bizarnim življenjskim ciklom. Pa vendar, ko razumete njihovo vlogo v ekosistemu Zemlje, ugotovite, da podpirajo življenje na Zemlji." Veliko ljudi pozna užitne gobe ali plesen za penicilinom. Toda glive imajo vrsto življenjsko pomembnih vlog, od pomoči rastlinam, da črpajo vodo in hranila iz tal, do zdravil, ki lahko znižujejo holesterol v krvi ali omogočajo presaditev organov. Glive obljubljajo tudi razgradnjo plastike in proizvodnjo novih vrst biogoriv. Imajo pa temnejšo plat: uničujoča drevesa, pridelki in druge rastline po vsem svetu ter uničevanje živali, kot so dvoživke.

"Lahko so hkrati dobre in tudi slabe. Carstvo gliv vsebuje nekaj najbolj škodljivih patogenov v pridelkih. To je kraljestvo, ki ga moramo začeti jemati resno, zlasti glede podnebnih sprememb in vseh drugih izzivov, s katerimi se soočamo.