Zdravilne gobe

ZDRAVILNE GOBE

 

Zaščitimo se pred Corono s pomočjo ZDRAVILNIH GOB

SPLOŠNO
ZDRAVILNE LASTNOSTI
POZITIVNI UČINKI
STRANSKI UČINI
SPLOŠNO

Resasti bradovec

Goba za vitalne možgane

Species name: Hericium erinaceus

 

Glavna korist za zdravje: podpora zdravemu delovanju možganov
 

Hericium erinaceus ali resasti bradovec je izredno okusna in cenjena jedilna ter medicinska goba, ki raste na lesu podrtih dreves predvsem na severni zemeljski polobli (Evropa, vzhodna Azija, severna Amerika).

Med aktivne komponente gobe resasti bradovec štejemo za gobe tipične beta glukane. V tej gobi najdemo tudi fitosterine, kot sta beta sitosterol in ergosterin. Goba resasti bradovec (Hericium erinaceus) vsebuje esencialne mineralne snovi in elemente v sledovih (Zn, Fe, Se, Ge itd.), niacin, biotin, vitamin D kot tudi različne polisaharide in polipeptide. Zaradi kvalitetne aminokislinske sestave ima ta vrsta gobe v primerjavi z drugimi jedilnimi gobami (šampinjoni, ostrigarji in šitake) najvišjo biološko vrednost in je zato pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja kakovosten nadomestek mesu.

Pogosto se jo uporablja v tradicionalni kitajski medicini za izboljšanje prebave, splošnega počutja in moči kot prehransko dopolnilo.

 

Druga imena

Monkey head mushroom, bearded tooth mushroom, satyr's beard, bearded hedgehog mushroom, pom pom mushroom, or bearded tooth fungus

Lokacija

ZDA, Europa in Azija

Doziranje

500–3000 mg na dan

ZDRAVILNE LASTNOSTI
POZITIVNI UČINKI
STRANSKI UČINI