Velika zraščenka

"Plesoča goba"

Grifola frondosa

 

 

Kaj je Velika zraščenka?

 

"Maitake" pomeni ples gob v japonščini. Goba naj bi svoje ime dobila po tem, ko so ljudje od sreče zaplesali, ko so jo našli v naravi, takšne so njene neverjetne zdravilne lastnosti.


Ta goba je vrsta adaptogena. Adaptogeni pomagajo telesu v boju proti kakršnim koli duševnim ali fizičnim težavam. Delajo tudi za uravnavanje telesnih sistemov, ki so postali neuravnoteženi.

Goba samoniklo raste na delih Japonske, Kitajske in Severne Amerike. Raste na dnu dreves hrast, brest in javor. Lahko ga gojimo in celo gojimo doma, čeprav običajno ne bo uspevala tako dobro kot v naravi. Gobo običajno najdete v jesenskih mesecih.

Čeprav se goba maitake že tisočletja uporablja na Japonskem in Kitajskem je v Združenih državah Amerike priljubljenost pridobila šele v zadnjih dvajsetih letih. Ljudje hvalijo to gobo zaradi njenih obljub o zdravju, vitalnosti in dolgoživosti.

 

V starodavnih medicinskih spisih z Vzhoda Maitake omenjajo kot močno sredstvo za zaščito pljuč in jeter ter za povečanje "qi" ali življenjske moči. Tradicionalna kitajska medicina uporablja to gobo kot adaptogen - tonik, ki uravnoteži celotno telo in izboljša odpornost na stres.


V sodobni medicini ljudje maitake večinoma uporabljajo za povečanje imunosti, boj proti diabetesu in podporo zdravljenju raka.

 

Druga imena: Hen-of-the-woods, ram's head and sheep's head, Maitake

LOKACIJA: Evropa, Japonska, Kitajska, ZDA